Bi'Merak

 

zeytin ağacı

 

 

Mucizevi zeytin ile ilgili bazı önemli bilgileri sizlerle paylaşmak istedik:

 

*Bi’İlk

Zeytin, 6000 yıldır Akdeniz havzasında görülen, bilinen en eski ağaç türlerinden biridir. Yazının bulunmasından önce yetiştirilen zeytinin, ana vatanı Güneydoğu Anadolu, Suriye ve Filistin bölgesi olarak bilinir. Buradan Girit ve antik Yunan’a, oradan da tüm Akdeniz havzasına yayılmıştır.

 

*Bi’Tıp

Tıp biliminin sembolündeki çift yılanlı asa, zeytin dalıdır. Rivayete göre Tanrı, Hermes’in barıştırıcı gücünü ölçebilmek için asasını iki yılan arasına koyar. Yılanlar kavgayı bırakarak birden asaya sarılır ve ayrılmazlar. O günden beri tıp biliminin sembolü bu görüntü olur.

 

*Bi’Kutsal

En az insanlık tarihi kadar eskidir zeytin ağacının tarihi… Nuh Peygamber’in kasırga sonrası dünyanın düzene girip girmediğini anlamak için gönderdiği beyaz güvercin, ağzında zeytin dalı ile geri döner. O zamandan beri zeytin, barışın, huzurun ve düzenin simgesi olarak kabul edilmiştir.

 

*Bi’Yeşil

Zeytin ağaçlarının yaprakları genelde dökülmez, dökülenlerin yerine yeni çıkan yapraklar da yaz-kış yeşil olur.

 

 

 

 

*Bi’Ölümsüz

İlyada Destanı’nda Homeros, bir zeytin ağacına yaslanır. Zeytin ağacı der ki “Ben herkese aidim ve kimseye ait değilim, sen gelmeden önce de buradaydım, sen gittikten sonra da burada olacağım.” Bu hikayeden dolayı zeytin ağacının ölümsüz olduğu ve köklerinin de ölümsüzlüğü simgelediği düşünülür. Zeytin ağacının bin yıla kadar yaşayabildiği, bazı araştırmalarda 2 bin yıllık zeytin ağaçları olduğu da görülmüştür. Zeytin ağacının uzun ömrünün sırrı yapraklarındaki Oleuropein maddesidir ki bu madde zeytin ve zeytin ağacını korur.

 

*Bi’Verim

Zeytin ağaçlarının uzun ömrünün bir diğer sırrı da bir yıl çok mahsul verirken, ertesi yıl hiç mahsul vermemesidir. Çünkü ağaç dinlenir, kendini yeniler. Periyodisite adı verilen bu duruma halk arasında ise “Var Yılı ve Yok Yılı” denir.

 

*Bi’Tarih

Kökeni M.Ö.2500 yılına kadar uzanan, zaman geçtikçe değerlenen zeytin ve kutsal sıvı altın haline gelen zeytinyağı, yıllardır insanların beslenmesinin temelini oluşturmuştur. Hatta zeytinyağı aydınlatma amacıyla, temizlik ve güzellik ürünlerinde hammadde olarak kullanılmış, birçok farklı dinde ikram malzemesi olmuştur. Yunan mitolojisinde zeytinyağı, tanrıların ölümlülere armağanı olarak kabul edilir. Antik çağlardan beri zeytin ve zeytinyağına ünlü yazarların metinlerinde de atıfta bulunulmaktadır. Hipokrat Yasası, zeytinyağının altmıştan fazla farmasötik kullanımını içerirken, zeytinyağının terapötik özelliklerine de atıfta bulunan birçok metin de vardır. Zeytinyağı ayrıca, cilt hastalıkları ve rahatsızlıkları için uzun süredir etkili bir çare olarak kullanılmaktadır.

 

*Bi’Bilgi

Manisa Kırkağaç'a bağlı Bakır beldesinde bulunan bin 650 yaşındaki zeytin ağacı, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından "Anıt Ağaç" olarak tescillendi.

Manisa Valiliği'nce başlatılan Turizm Seferberliği ve Markalaşma Projesi kapsamında ilçenin tarihi, kültürel ve beşeri zenginliklerinin tespit edilmesi ve tanıtılması için İlçe Marka Takımı'nın toplantısında alınan karar doğrultusunda; Bakır beldesindeki zeytin ağacının yaşının tespit edilmesi için Kaymakamlık tarafından Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Bölümüne müracaat edildi. Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Yasin Altan tarafından zeytin ağacının bulunduğu yerde yapılan incelemede ağacın yaşının bin 650 olduğu resmi yazı ile bildirildi. Denizli Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun 25.01.2013 tarih ve 64 sayılı kararıyla tabiat yapısı, ölçüleri ve diğer özellikleri bakımından anıtsal değere sahip olan zeytin ağacının "Anıt Ağaç" olarak tescil edilmesi uygun bulundu.

 

“Natürel Zeytinyağı” ne demektir? Çeşitleri nelerdir?


Natürel zeytinyağı*: Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen; kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerini taşıyan yağlardır. Çözücü veya kimyasal ya da biyokimyasal etkisi olan yardımcılar kullanılarak veya reesterifikasyonla elde edilen yağlar bu tanımın dışındadır.

Natürel zeytinyağları;


1) Natürel sızma zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlar,
2) Natürel birinci zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan yağlar,
3) Ham zeytinyağı/Rafinajlık: Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olan ve/veya duyusal ve karakteristik özellikleri bakımından doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yağlar,
olarak sınıflandırılır.


*TÜRK GIDA KODEKSİ ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2017/26)

Natürel Zeytinyağı ile diğer zeytinyağları arasında ne fark vardır?

 

Natürel zeytinyağlarına hiçbir gıda katkı maddesi ilave edilemez.
Rafine zeytinyağı, riviera zeytinyağı, rafine pirina yağı ve pirina yağına rafinasyon işlemi sırasında kaybolan doğal alfa tokoferollerin yeniden kazandırılması amacıyla alfa tokoferol ilavesi yapılabilir. Ancak son üründe alfa tokoferol konsantrasyonu 200 mg/kg’ı geçmez.
*TÜRK GIDA KODEKSİ ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2017/26)

*Yüksek oranda tekli doymamış yağ asidi içeren ve iyi bir antioksidan kaynağı olan zeytinyağı 

*A, D, E ve K vitaminleri yönünden zengindir.
*Kalp Sağlığı
*Cilt ve Saç Sağlığı
*Güçlü Bağışıklık
*Kemik ve Göz Sağlığı
*Sinir Sistemi ve Kas Sağlığı
İçin iyi kalite zeytinyağı tercih edebilirsiniz.


Erken Hasat Ne demektir? Neden önemlidir? Neden Maliyetlidir?


*Zeytinlerin tam olarak olgunlaşmaları beklenmeden, oksidasyon ve asit oranı düşük, ama fenolik bileşken oranı yüksekken, Ekim-Kasım aylarında toplanmaları anlamına gelir.
*Sağlık açısından, antioksidan özelliği taşıyan polifenol oranı yüksek, asiditesi ve oksidasyonu düşük oranda olan ürün tüketmek daha doğrudur.
*İlerleyen aylar beklenerek, zeytinlerin tam olarak olgunlaşması ve büyümesinden sonra hasat yapılmasına kıyasla çok daha az miktar zeytin ve yağ elde edilir.

Soğuk Sıkım Ne demektir? Neden Önemlidir? Neden daha Maliyetlidir?


*Zeytinlerin sıkımı sırasında kullanılan suyun sıcaklığı 27 derecenin altında olduğunda uygulanan tekniğe “soğuk sıkım” adı verilir.
*27 derecenin altında, “soğuk sıkım” tekniği ile üretilen zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksektir.
*Üretim sürecinde soğuk su kullanıldığı için zeytinlerden daha az miktarda yağ elde edilir ve üretimde daha çok miktar zeytin kullanılır.

Yağınızın "Natürel Zeytinyağı" olduğunu nasıl anlarsınız?

 

*Zeytinyağınızda belirgin bir şekilde zeytin kokusu mevcut ise, yağınız gerçek natürel zeytinyağıdır.
*Zeytinyağınızdan bir kaşığa dökün ve tadına bakın. Boğazınızda ve genzinizde yakıcı bir his oluşursa yağınız gerçek natürel zeytinyağıdır.
*Zeytinyağınızdan bir miktar derin dondurucunuza koyun. Yarım saat kadar bekletin. Yağın hepsi donmuşsa hakiki natürel zeytinyağıdır.

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR